Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
plhon
|
Zaslal: st říjen 01, 2008 9:37 pm Předmět: WSS |
|
|
Dobrý den, potřeboval bych trošku poradit. Je rozdíl mezi kódy WSS, které vysíláte u stanic ARD a ZDF oproti ORF a dnes nově ČT2? Vlastním asi rok LCD TV Samsung a u ČT2 a obou ORF mi při vysílání 16:9 obraz problikává z full screen do dolní části obrazovky, pouze s černým pruhem nahoře. Ruční zoom je v pořádku. Mám na mysli analogovou nabídku, váhám s nákupem STB DVB-S, nevím, zda by autoformát vyřešil. Děkuji. |
|
Návrat nahoru |
|
|
plhon
|
Zaslal: st říjen 01, 2008 9:48 pm Předmět: |
|
|
Přepsal jsem se, myslel jsem kabelový DVB-C. |
|
Návrat nahoru |
|
|
plhon
|
Zaslal: st říjen 01, 2008 9:54 pm Předmět: |
|
|
Ještě jsem zapomněl dodat, že ARD, ZDF i PRO7 se přepíná naprosto bez problémů. |
|
Návrat nahoru |
|
|
taipan Moderátor
Založen: 22.11.2006 Příspěvky: 1445 Bydliště: České Budějovice
|
Zaslal: čt říjen 02, 2008 8:57 am Předmět: |
|
|
Pokud vím, žádný rozdíl by být neměl. Nicméně nevím, jak dalece je charakteristika povelu WSS dána nějakou závaznou technickou normou, je možné, že různí výrobci odbavovacích zařízení mají ve tvaru povelu WSS drobné odchylky, které pak mohou způsobovat zmíněný problém. Bohužel vám s tímhle asi nepomůžu, signál programu i s povely WSS distribuujeme do rozvodu beze změny tak, jak je nabereme a a na wide televizorech SONY (na nichž mohu auto přepínání obrazu ověřit), žádný problém nevzniká.
Na druhé straně je ovšem rozdíl, a to dosti podstatný, v charakteru vysílání zmíněných programů. ARD, ZDF a PRO 7 jsou nabírány analogově ze satelitu, kdežto programy ORF a ČT jsou nabírány digitálně ve formátu DVB-T z pozemních vysílačů. Z podstaty samozřejmě je signál WSS přenášen jiným způsobem a to může být příčinou zmíněných problémů. _________________ taipan, technik ELSAT s.r.o.
Zdejší neomezený despotický vládce |
|
Návrat nahoru |
|
|
taipan Moderátor
|
Zaslal: čt říjen 02, 2008 9:06 am Předmět: |
|
|
A pokud mohu soudit, v digitální nabídce jsou povely WSS u paketu ČT stejné jako v nabídce analogové, takže se může stát, že se problém bude objevovat taky, i s boxem. Chtělo by to fyzicky ověřit s naším STB na přímo na vaší televizi. Máte-li zájem, můžeme se domluvit, že bych k vám s boxem zašel, celkem by mě to zajímalo. Zastavte se v kanceláři nebo zavolejte a ptejte se na taipana, oni už budou vědět. Nebo mi nechte tady v soukromé poště na vás telefon, ozvu se a domluvíme se. _________________ taipan, technik ELSAT s.r.o.
|
Návrat nahoru |
|
|
Xmichal
|
Zaslal: čt říjen 02, 2008 4:32 pm Předmět: |
|
|
Stejny problém Také LCD SAMSUNG.... |
|
Návrat nahoru |
|
|
taipan Moderátor
|
Zaslal: út říjen 07, 2008 12:35 pm Předmět: |
|
|
Dle informace od id plhon se tento problém s přepínáním formátu týká specificky zn. Samsung. Resp. Samsung o této věci údajně ví, je to záležitost firmware u televizí. S upgradem firmwarem by se údajně tento problém snad mohl odstranit, jenže s otazníkem, protože se neví, co by pak třeba mohlo naopak přestat fungovat. Takžě dobrá rada drahá... _________________ taipan, technik ELSAT s.r.o.
|
Návrat nahoru |
|
|
plhon
|
Zaslal: ne prosinec 14, 2008 8:17 pm Předmět: |
|
|
Chtěl jsem se jen zeptat, zda nedošlo k nějaké změně při cestě signálu do klasické analogové nabídky. Všiml jsem si totiž tento víkend, že u mého televizoru SAMSUNG, který původně chybně interpretoval WSS, nyní dochází u ČT1 a ČT2 při automatickém nastavení formátu k zcela správnému přepnutí. Děkuji. |
|
Návrat nahoru |
|
|
taipan Moderátor
|
Zaslal: po prosinec 15, 2008 8:54 am Předmět: |
|
|
U nás k žádné změně nedošlo, signál se nabírá, konvertuje a odbavuje pořád stejně. Ale je možné, že k nějaké změně (úpravě v datovém toku) došlo přímo na straně ČT. Zvláště pokud se u Samsungů jednalo o plošný celorepublikový problém a ČT o tom věděla. Může to být podobné jako nedávná úprava na straně ČT kvůli špatné interpretaci a nezobrazování názvů kanálů ČT v DVB-T muxu 1 na některých zařízeních. _________________ taipan, technik ELSAT s.r.o.
|
Návrat nahoru |
|
|
|