Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
stani
|
|
Návrat nahoru |
|
|
taipan Moderátor
Založen: 22.11.2006 Příspěvky: 1445 Bydliště: České Budějovice
|
Zaslal: po duben 29, 2019 8:15 am Předmět: |
|
|
Nerozumím. Programy ČT HD ve full HD 1080p šíříme již nějakou dobu v rámci DVB-T2 multiplexu PS11 který se na jaře 2020 změní ve finální mux M21. Nicméně jak jsem tady již dříve uváděl, rozdíl mezi tímto signálem a signálem ČT HD v rozlišení 1080i ze satelitu není pozorovatelný žádný, a to ani při zkoumání zblízka na velké obrazovce. Testy a porovnání jsme prováděli již loni. _________________ taipan, technik ELSAT s.r.o.
Zdejší neomezený despotický vládce |
|
Návrat nahoru |
|
|
stani
|
Zaslal: po duben 29, 2019 4:23 pm Předmět: |
|
|
Aha, to jsem nevěděl. Moje 4 roky stará TV Samsung totiž bohužel nemá DVB-T2 tuner.
Takže koukám jen na DVB-C, kde jsou ČT programy v 1080i.
Myslel jsem si, že když na Kleti zatím v DVB-T2 nejsou ČT programy ve Full HD, nemá je v nabídce ani Elsat a také čeká až na příští rok. |
|
Návrat nahoru |
|
|
stani
|
Zaslal: po duben 29, 2019 4:57 pm Předmět: |
|
|
V tomto kontextu mě tedy ještě napadá: proč tedy není i v DVB-C ČT ve Full HD (vč. prostorového zvuku - vím, těch pořadů v DD 5.1 moc není, ale snad budou přibývat)? |
|
Návrat nahoru |
|
|
taipan Moderátor
|
Zaslal: út duben 30, 2019 7:59 am Předmět: |
|
|
Právě, že na Kleti programy ČT HD ve full HD 1080p jsou, snad už někdy od loňského jara, nebo kdy to spustili. Jsou v rámci toho přechodového DVB-T2 muxu PS11, z něhož finální mux M21 vznikne jen prostým přejmenováním a taky přeladěním vysílacího kanálu z K50 na K39. Pro toho, kdo o tento signál má zájem a chce si vyzkoušet kvalitu obrazu (jež se od satelitního rozlišení 1080i opravdu neliší), tento mux v síti také šíříme.
Tyto programy v tomto formátu v DVB-C nejsou proto, že i kdybychom je konvertovali z DVB-T2 do DVB-C, tak když je zákazníkům podáme v kodeku HEVC (H.265), tak je moc lidí moci přijímat nebude.
Proto je nabíráme ze satelitního zdroje, kde jsou šířeny ve standardním kodeku MPEG4 H.264 a rozlišení 1080i (asi z kapacitních důvodů) a se zvukem AC3 2.0. V této podobě je mohou přijímat všichni zákazníci vybavení běžnými televizory a STB s HD tunery pro kodek AVC. _________________ taipan, technik ELSAT s.r.o.
|
Návrat nahoru |
|
|
stani
|
Zaslal: út duben 30, 2019 9:08 am Předmět: |
|
|
taipan napsal: | Právě, že na Kleti programy ČT HD ve full HD 1080p jsou, snad už někdy od loňského jara, nebo kdy to spustili. |
Aha, tak to se omlouvám, to jsem vůbec netušil. Vycházel jsem totiž z toho, že v práci mám DVB-T2 tuner, který přijímá i programy v T2 (např. JOJ Family HD, Comedy Central HD, programy Novy), ale ČT HD vůbec ne...
Netuším čím to je, ale kvůli jsem si (mylně) myslel, že v současnosti ČT HD z Kletě nevysílá a čeká se na ten příští rok.
OK, takže zmýlená z mé strany, toto vlákno se může vymazat.. |
|
Návrat nahoru |
|
|
taipan Moderátor
|
Zaslal: út duben 30, 2019 10:01 am Předmět: |
|
|
No, třeba tyto informace ještě někomu poslouží.
Přechodový DVB-T2 mux PS11 s programy ČT HD na kanále K50 vysílá z Kleti nízkým výkonem a tudíž jeho pokrytí je mnohem menší a na spoustě míst nemusí být vůbec zachytitelný v dostatečné kvalitě. Na nominální výkon 100 kW přejde až finální mux M21 na cílovém kanálu K39 příští rok na jaře. _________________ taipan, technik ELSAT s.r.o.
|
Návrat nahoru |
|
|
stani
|
Zaslal: út duben 30, 2019 10:49 am Předmět: |
|
|
Aha, takže asi prosto ČT HD v práci nechytám, bylo mi to divné, protože anténou a zesilovačem to být nemohlo.
A např. ty programy Nova v T2 které přijímám, se vysílají s větším výkonem? |
|
Návrat nahoru |
|
|
taipan Moderátor
|
Zaslal: út duben 30, 2019 12:30 pm Předmět: |
|
|
Ano, ostatní přechodové DVB-T2 muxy již vysílají s nominálním výkonem: PS12 - 100 kW, PS13 - 63 kW.
V kabelovce tyto dva muxy zatím nemáme, ale s koncem DVB-T na ně také dojde.
Tento článek mě dnes pobavil:
https://www.tvkompas.cz/prihoda-z-elektra-divaci-si-stezuji-prodejcum-na-nekvalitni-obraz-v-dvb-t2/
Především tedy tato věta:
Když jsem se prodejce zeptal, proč ukazují na televizích obraz v nízkém rozlišení, odpověděl mi, že potřebují ukázat divákům, jakou podobu obrazu mají očekávat v DVB-T2.
Je to výstižné a zcela pravdivé. Samozřejmě kromě ČT, již ovšem financují (většinou nedobrovolně) daňoví poplatníci - plátci koncesionářských poplatků. _________________ taipan, technik ELSAT s.r.o.
|
Návrat nahoru |
|
|
|