Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
stani
|
|
Návrat nahoru |
|
|
jirikovoego
|
Zaslal: so březen 31, 2018 8:26 am Předmět: |
|
|
A zkoušel to reálně někdo? Třeba na satelitu (na rozdíl od DVB-T) běží i původní zvukové stopy, které se už kapacitně nevejdou do stávajících multiplexů. Jak je tohle u DVB-T2? |
|
Návrat nahoru |
|
|
taipan Moderátor
Založen: 22.11.2006 Příspěvky: 1445 Bydliště: České Budějovice
|
Zaslal: so březen 31, 2018 9:42 pm Předmět: |
|
|
No, asi takto: teoreticky je neprokládaný obraz s rozlišením 1080p/50 Hz v DVB-T2 muxu PS11 samozřejmě o něco lepší než prokládaný obraz 1080i/25 Hz na satelitu.
Ovšem v praxi pozorovatelný rozdíl v kvalitě obrazu (pokud mají programy ČT HD na satelitu dostatečný datový tok - a to mají) je... veškerý žádný. Takže tohle nemá smysl řešit.
Co se týče zvukových stop, je nyní situace srovnatelná. Tedy u ČT 1 a 2 HD:
- stereo stopa CZ
- AC3 stopa CZ
- stereo stopa qaa (originál)
- stereo stopa zvukový popis pro nevidomé.
Čili pro uživatele pozemního vysílání je toto z hlediska příjmu programů ČT rozhodně kvalitativní posun vpřed. Ovšem je to samozřejmě něco za něco - takové vysílání samozřejmě kromě nového formátu DVB-T2 vyžaduje i nový kompresní kodek H.265 HEVC. Vybavenost českých domácností touto příjmovou technologií je však zatím velmi malá. _________________ taipan, technik ELSAT s.r.o.
Zdejší neomezený despotický vládce |
|
Návrat nahoru |
|
|
stani
|
Zaslal: ne duben 01, 2018 8:56 am Předmět: |
|
|
A on ten Full HD 1080p@50 Hz v HEVC ČT v DVB-T2 má nízký datový tok?
"pozorovatelný rozdíl ... veškerý žádný"
Jo jo, 1080p@50 Hz v HEVC vs. 1080i/25 H.264 MPEG-4, tady ani žádný rozdíl být nemůže, to dá rozum.
(P.S. můžeš mě zase vymazat). |
|
Návrat nahoru |
|
|
taipan Moderátor
|
Zaslal: ne duben 01, 2018 8:10 pm Předmět: |
|
|
Mazat nic nebudu. Akorát příliš nerozumím tomu, co mají znamenat ty "vtipné" smajlíky??
A on ten Full HD 1080p@50 Hz v HEVC ČT v DVB-T2 má nízký datový tok?
?? Někde jsem napsal něco takového?
Jinak jak jsem již uvedl - v praxi to hraje (tedy spíš nehraje) minimální roli a pozorovatelný rozdíl v kvalitě obraze de facto není žádný. Kdo nevěří, ať tam běží, resp. může si to sám porovnat. Já to jsem to už udělal.
Je to jako řešit, jestli auto má maximálku 350 nebo nebo 300 km/h. Ano, to první je o něco rychlejší. Ale jaké to má využití v praxi (pokud nejde o závodní auto)? Žádné.
No ale, nemám chuť se o tom dohadovat. _________________ taipan, technik ELSAT s.r.o.
Zdejší neomezený despotický vládce |
|
Návrat nahoru |
|
|
taipan Moderátor
|
|
Návrat nahoru |
|
|